Ilyen kihívásokkal néz most szembe Budapest legnagyobb irodaportfóliójának tulajdonosa

Ingatlanpiaci szempontból fontos folyamatok zajlottak az elmúlt években a CPI Hungary háza táján. A cégcsoport - vállalatfelvásárlásai eredményeként - mostanra 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A vállalat most a portfóliók integrálásának kihívásait és a fenntarthatósági megoldásait ismertette.

A CPI Property Group teljes portfóliója 2023-ban meghaladta a 20,3 milliárd eurót, ezen belül a CPI Hungary Magyarország legnagyobb irodaállomány-tulajdonosa és -üzemeltetője, illetve a hazai retail piacon – a bevásárlóközpont-üzletágban – a negyedik legnagyobb szereplő. A több mint 600 ezer négyzetméteres hazai portfólió összértéke 1,3 milliárd euró, melynek kihasználtsága 93%.

 • A vállalathoz 328 500 négyzetméternyi irodaterület tartozik, többek között olyan épületek, mint a myhive Haller Gardens, az Arena Corner vagy a BudaPart Gate.

 • Az irodaházak mellett a vállalat retail portfóliója 275 ezer négyzetméter, melyhez olyan bevásárlóközpontok és bevásárlóparkok tartoznak, mint az Europeum, a Pólus, a Campona és a Stop Shop bevásárlóparkok.

 • Továbbá a hotelek közül az ingatlanállomány része a Mamaison Andrássy Hotel, a Courtyard Marriott és a Marriott Budapest.

  Integráció, diverzifikált portfólió és in-house szolgáltatások

  Az ingatlanportfóliók integrálása ugyanakkor számos kihívás elé állította a cégcsoportot. Egyrészt három különböző cégkultúrával rendelkező ingatlanpiaci vállalatot vontak össze egy egységes vagyonkezelési rendszerbe, amelynek során a két bekapcsolódó vállalat – Immofinanz és S IMMO – erősségeit megtartották, például a myhive irodamárkát.

  Másrészt különböző eszközökről beszélhetünk, hiszen az irodaházak, kiskereskedelmi központok és szállodák eltérő célközönséggel, működési metódussal, műszaki tartalommal, valamint szolgáltatási csomagokkal rendelkeznek, ezért minden szegmensben egyedi szemléletmóddal kell a vagyonkezelési feladatokat ellátni.

  Harmadrészt a jelenlegi átalakuló gazdasági környezetben az egyes eszközöket eltérő módon érintik az aktuális trendek és mutatók, így a szállodaipar fellendülést él át, az irodapiac folyamatosan alkalmazkodik az új trendekhez, míg a bevásárlóközpont-üzletág a jól ismert kihívásokkal küzd.

  A vállalat házon belül tartja az asset, a property és a facility divíziók teljes működtetését, mert úgy látják, az in-house szolgáltatások hosszú távon bérlőmegtartó erővel bírnak, valamint hatékony és rugalmas épületüzemeltetési megoldásokat tesznek lehetővé.

  Fenntarthatósági célok

  A CPI Magyarország emellett aktívan támogatja a teljes szektor ESG szemléletének formálását. A cég hazánkban az ingatlanpiacon elsőként állított fel ESG stratégiát, illetve elsőként ajánlott a bérlőinek „Fenntarthatósági megállapodást”, azaz zöld bérleti szerződést. Emellett fenntarthatósági fórumokat tart évente kétszer, hogy megismertesse a bérlőket a környezettudatos együttműködési lehetőségekkel, illetve együtt hatékonyan csökkentsék az ingatlanok és bérlemények környezetre gyakorolt negatív hatásait.