Megkérdeztük a hazai ingatlanpiac legfontosabb szereplőit. Ez történhet 2021-ben

Megkérdeztük a hazai ingatlanpiac legfontosabb szereplőit. Ez történhet 2021-ben

A realista.hu már évek óta hagyományosan megkérdezi a legjelentősebb hazai ingatlanpiaci szereplőket, hogy mire számítanak az idei évben, merre fejlődhet a szektor, milyen trendek erősödhetnek meg. A rövid elemzések kapcsán ugyanakkor idén nincsenek könnyű helyzetben a szakértők, hiszen 2020 a pandémia miatt meglehetősen ellentmondásosra sikeredett, számos szegmens veszteségeket szenvedett el. De lássuk az előrejelzések első részét.
 

Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere

2020 kihívásokkal teli év volt, hiszen gyökeresen megváltoztak a piaci körülmények. A bizonytalanság jellemezte a fejlesztési és az üzemeltetési üzletágakat: az ingatlangazdálkodás terén a bérlőkkel való együttműködés volt a legfontosabb, míg a fejlesztés területén meg kellett értenünk, hogy mi a tényleges piaci igény. Az irodaszegmens szenvedte meg legkevésbé a pandémiás időszakot, bár megjelent a másodlagos bérleti piac, a spekulatív jelleg kissé visszaszorult az új beruházásoknál, és egyre fontosabb lett a megfelelő előbérleti arány.

A logisztika is jól tartja magát, a bevásárlóközpontok sokkal több kihívással szembesültek. A turizmus jelenlegi kedvezőtlen állapotának ellenére továbbra is hiszünk a szállodáink sikeres jövőjében, hiszen Budapest és Magyarország kiváló turisztikai desztináció. Az emberek számára kiemelt fontosságú a társadalmi élet és a közösségi élmények, emiatt mind a retail, mind a szálloda szektor újraéledését várjuk, bár ennek üteme bizonytalan.

Összességében optimista vagyok az ingatlanpiac jövőjével kapcsolatban, még ha a megjelenő új trendek befolyásolják is a kiskereskedelmet és az irodapiacot is. A befektetők számára az ingatlan továbbra is ígéretes eszköz, de óvatosság jellemzi a piacot, idén megfontoltabb befektetői aktivitásra számíthatunk. Jönnek majd érdeklődők, illetve a már előkészített tranzakciók realizálódnak, és bár a retail szektorban vagy a szállodaiparban hozamkorrekcióra lehet számítani, de hosszabb távon szignifikánsan nem fog csökkeni ezen ingatlanok értéke sem.


A teljes cikk: http://realista.hu/ingatlanpiac/megkrdeztk-a-hazai-ingatlanpiac-legfontosabb-szereplit-ez-trtnhet-2021-ben/138792