Az irodaházak mellett a bérlőknek is okosnak kell lenniük

Az irodaházak mellett a bérlőknek is okosnak kell lenniük

„Megéri a BIM? Kinek és miért érdemes hosszú távra tervezni?” kerekasztal-beszélgetésen a PropTech Hungary-n többek között  Győri Gyula, a CPI Hungary Facility Management igazgatója is részt vesz. A CPI az év végére elkészülő Balance Hallban a tudatos épület koncepcióját vezeti be, így az irodaház adottságai mellett a bérlők tudatossága is fontos szempont lesz. Győri Gyulát kérdeztük a PropTech hasznáról a mindennapi üzemeltetés során.
 

A 2019 végén átadásra kerülő Balance Hall irodaház okosságát a beépített technológia és az épületbe beérkező adatok elemzése adja. Az intelligens épületfelügyeleti rendszer alkalmazkodni fog a napi szükségletekhez és öntanulásra is képes lesz. Egy olyan információs felületet hoznak létre, amely applikációk és hivatkozások összességét mutatja. A bérlők nem csak tudatosan használhatják az irodájukat, hanem még energiát is termelhetnek, és megismerkedhetnek a technológiai folyamatokkal, vagyis a számukra ismeretlen műszaki tartalmat közérthetővé teszik.

Az üzemeltetők a bérlői dedikált fogyasztói pontok elhelyezésén túl minél több berendezés energiafelhasználását fogják regisztrálni, majd elemezni. A rendszer üzeneteket küld SMS-ben és e-mailben, valamint a rendszert QR-kóddal is lehet látni, amelynek révén a gépek, események, helyszínek mobilról is könnyen elérhetők. A napi üzemeltetési adatok (pl. villamos energia, víz) a lobbyban, illetve a felhasználók személyre szabott oldalán is megjelennek majd. További adatok nyerhetők ki a rendszerből pl. a parkoló foglalásról, Google alapú navigációról (intelligens vendégvárás, előregisztrálás), tömegközlekedési információkról.

– A Balance Hall leendő okos technológiáit figyelembe véve mit jelent Önnek a PropTech? 

– Egy olyan lehetőséget, ami eddig is létezett, de a megnevezés segíti a technológia zárt ajtók mögüli kitörését. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem csak a beépített technológia minősége, felkészültsége, nyitottsága, hatékonysága, hanem a beépített eszközök rendszerelméletének a tudatos használata és a folytonos adatelemezés, majd ezek összegzése és az ezt követően megtett intézkedések hatékonyságának az ellenőrzése teszi az épületbe beépített technológiát valóságos, megfogható és érthető mechanizmussá. Nem csak csináljuk, hanem meg is mutatjuk, illetve a technológia  kezelését leegyszerűsítve a felhasználó kezébe adjuk.

– Mit várhatunk az újdonsült iparágtól általában és Magyarországon az elkövetkezendő pár évben? 

– Az üzemeltetés területén várom a fenntarthatóság irányába mutató energiaoptimalizálást a komfortszint megtartásával, illetve a valós adatok regisztrálását az üzemeltetés területén, ahol nem csak a m2/euro mértékegység számít, hanem a m2/euro/hatékonyság/értékőr viszonylatszám, ami valóságosabb képet mutat az elvégzett munkáról, intézkedésekről. Működési optimalizálást várok az adatok valós analitikájától, ami nem elsősorban a költségcsökkentést idézi elő, hanem a valós működést fedi fel.

Felsorolnék néhány dolgot, amelyeket az adatok tudatos felhasználásától várnék az üzemeltetés területén: adatból energia-megtakarítás – energiaköltségek optimalizálása – környezeti terhelés csökkentése; veszteségek minimumra csökkentése; energiaforrások tudatos kiválasztása és használata; fajlagos energiafogyasztás csökkentése; hulladékenergia hasznosítás; belső tartalékok feltárása és kihasználása; anyag- és energiatakarékosság, illetve hatásfok javítás.

– A konferencia gazdag programjából mire kíváncsi igazán? 

– Legjobban a meglévő épületekbe és folyamatokba azonnal illeszthető megoldások lehetőségei érdekelnének, mert nem lehet minden épületet a nulláról kezdeni. A korszerű tudásanyag ismeretének elsajátítására nyíló lehetőségek is fontosak, amiről kevés szó esik. Lényegesnek tartom még az alkalmazási lehetőségek feltárását, testre szabási lehetőségeket a valóságban, illetve a tapasztalati bemutatókat.


Forrás: realista.hu