Az év legnagyobb hazai ingatlan tranzakciója: másfélszeresére nőtt a CPI Magyarország ingatlan állománya.

Az év legnagyobb hazai ingatlan tranzakciója: másfélszeresére nőtt a CPI Magyarország ingatlan állománya.

Mintegy 170 millió euró értékű ingatlan tranzakció valósult meg a hazai piacon azzal, hogy a CPI több jelentős kereskedelmi és iroda komplexummal bővítette hazai portfólióját. A teljes tranzakció során csaknem 265 ezer négyzetméter bérbe adható terület cserélt gazdát, amelynek több, mint 40 százalékát - 113 ezer négyzetmétert – a magyarországi ingatlanok adják.

Magyarországi, csehországi, lengyelországi és romániai bevásárlóközpontokból - összesen 11 kereskedelmi ingatlanból - álló portfólió megvásárlását valósította meg a CPI Property Group a CBRE Global Investors által kezelt alapokkal, amelyek magyarországi részei a budapesti Pólus és Campona bevásárlóközpont, egy Andrássy úti ingatlan, valamint egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi Interspar áruház. 


A tranzakció következtében a CPI Magyarországon 202 ezer négyzetméterről 315 ezer négyzetméterre bővült a kezel ingatlanállomány tekintetében, ami több mint 60 százalékos növekedést jelent, a magyarországi portfólió összértéke eléri a közel 500 millió eurót.

 
A portfólió magyarországi ingatlanjainak megvásárlását egy négy bankból álló konzorcium finanszírozza, amelynek fő szervezője, egyben hitel és biztosítéki ügynöke az UniCredit Bank, tagjai a Raiffeisen Bank, a Sberbank Csehország és a Sberbank Magyarország.

Pető Gábor, a konzorciumot vezető UniCredit Bank Hungary Zrt. ingatlanfinanszírozási vezetőjeszerint a CPI csoport magyarországi tranzakciója a méretét és az ingatlanok jelentőségét tekintve is az év egyik ‎kiemelkedő akvizíciója lehet, amely az ingatlanpiac számára kedvező jelként vetíti előre, hogy – 2016-hoz hasonlóan – idén is jelentős volumenű tranzakciók várhatóak a szektorban.
 
Az új épületeket a cég meglévő portfóliójába integrálják, melynek érdekében - hosszú távú ingatlan-befektetőként - több millió eurós beruházásokat terveznek a portfólió modernizálására. A tervezett beruházás 2018 év végéig megközelíti a 10 millió eurót.