A Moody’s értékelése alapján nemzetközi tőkepiacokra léphet a CPI Property Group

A Moody’s értékelése alapján nemzetközi tőkepiacokra léphet a CPI Property Group

Átütő siker, hogy a Moody’s elsőre Baa3 hosszú távú kibocsátói értékelést adott a CPI Property Groupnak, és a cég kötvényprogramjának.  A befektetési értékelés megszerzése – melynek köszönhetően a cég nemzetközi piacokra léphet – egyaránt tükrözi a CPI Property Group Közép-Kelet-Európában és Berlinben betöltött ingatlanpiaci vezető pozícióját, a társaság magas minőségű portfóliójának sokszínűségét, és általános hitelképességét. A CPI Property Group kötvényei a dublini értéktőzsdén kerülnek kibocsátásra, első körben az európai piacok és intézményi befektetők részére, legfeljebb 1,25 milliárd Euró értékben. 

Történelmi mérföldkő ez a cég életében – állítja Martin Nemecek, a CPI Property Group vezérigazgatója, aki szerint az értékelés megszerzése tapasztalt menedzsment csapatuk szorgalmas munkájának köszönhető, amelyet alapító részvényesünk erős támogatása biztosított. A stabil piaci pozíció az átgondolt menedzsment döntések, a növekvő portfólió értékek, a bérleti díjból származó hozamok folyamatos növekedésének és az adósságszolgálati költségek csökkenésének eredménye. 

A CPI Property Group új, európai középtávú kötvényei a dublini értéktőzsdén kerülnek kibocsátásra. A cég a teljes kötvényprogram megvalósításával a Deutsche Bankot, az SG CIB-et, az UniCreditet és a UBS Investment Bankot bízta meg. 

A társaság a megemelt tőke megközelítőleg felét első helyre sorolt adósságok törlesztésére fordítja, a tőke további részét meglévő portfólióra, meghatározott ingatlanok – elsősorban bevásárlóközpontok – átépítésére és modernizációjára, a fennmaradó összegeket új akvizíciók során használják fel.

 

A CPI sztori

A CPI Property Group luxembourgi székhelyű, a frankfurti értéktőzsdén jegyzett, vezető ingatlanpiaci társaság, amely főként Közép Európában és Németországban fókuszál hosszú távú ingatlan befektetésekre és ingatlan bérbeadásra. 2014-ben új többségi részvényes, Radovan Vitek értékes ingatlan portfóliót, valamint rendkívül stabil, fejlődő piacokon szerzett több, mint 20 évnyi sikeres befektetői tapasztalatot hozott a CPI Property Groupba.

A Társaság 5,7 milliárd Euró értékű, rendkívül sokszínű, 420 ingatlanból álló portfóliója az ingatlan szektor teljes spektrumát lefedi – kiskereskedelemi bérlemények (retail), irodák, 12.000 lakás, 11.000 szállodai szoba, ipari területek, logisztikai parkok és organikus farmok. A CPI Property Group a Cseh Köztársaság legnagyobb kiskereskedelmi (retail) bérleményi terület tulajdonosa, második legnagyobb bérlakás szolgáltatója, valamint vezető hotel tulajdonos-üzemeltető. A társaság eszközportfóliójának 36%-a iroda, 31%-a kiskereskedelmi üzletközpontok, 10%-a szálloda, 8%-a lakás és 8%-a fejlesztési terület.

 

Az eredeti társaságot Czech Property Investments (CPI) – 1991-ben alapították. Az azóta eltelt időben a társaság valamennyi szegmens tekintetében kiterjesztette működését a cseh, szlovák, magyar és lengyel piacokra.

Az ezredfordulón, ahogy a Cseh Köztársaság haladt az európai uniós tagság felé, a CPI ott és Szlovákiában széles – kiskereskedelmi (retail) szektorhoz tartozó ingatlanokból és fejlesztési területekből álló – portfóliót szerzett meg.  A pénzügyi válság idején jelentősen növelte iroda portfólióját. 2012-ben sikeresen kibocsátotta első vállalati- és projektkötvényeit, amelyek a társaság finanszírozásának további kulcsforrásaivá váltak.

Az ezt követő években jelentős cégfelvásárlásokkal: Ablon Csoport 2013, a GSG Group 2014, és az Orco Property Group 2016 – tovább erősítette portfólióját, így a Cseh Köztársaság legjelentősebb ingatlan-befektetőinek élvonalába került.

2014 augusztusában a cseh CPI társaság összeolvadt a német GSG Group-al, így jött létre a rendkívül erős európai ingatlancsoport, a CPI Property Group. 

A CPI Property Group kiegyensúlyozott portfóliót egyesített, amelyhez széles körben tartoznak ingatlanok a Cseh Köztársaságban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában. A CPI Property Group 2017-ben valósította meg eddigi legnagyobb, történelmi akvizícióját, amelynek során a CBRE Global Investors által kezelt alapokból a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában 11 jelentős bevásárlóközpontot szerzett meg.

 

Radovan Vitek karrierútja

Radovan Vitek a CPI Property Group többségi részvényese és igazgatótanácsának tagja. Az elmúlt 4 év során több, mint 1,8 milliárd eurót fektetett a CPI Property Group működésébe. A Forbes listája szerint a világ 1000 legtehetősebb emberének egyike.

Karrierjét befektetőként Szlovákiában kezdte, ahol a korai ’90-es években a privatizációs programok során részvényeket vásárolt. Ezt követően prágai ingatlan beruházásokra koncentrált a Cseh Köztársaságban. 1996-ban fölvásárolta a Boleslavsko befektetési alapot, amely legfontosabb ingatlanbefektetési vállalata, a Czech Property Investments (CPI) alapköve.

A 2000-es évek elején a CPI széles körű, meglévő és fejlesztésre váró ingatlanokból álló portfóliót alakított ki, amellett, hogy erőforrásait a cseh és szlovák piacokon gyorsan fejlődő retail szektorra összpontosította. A pénzügyi krízis éveiben a verseny csökkent, ezt kihasználva a CPI tovább növelte ingatlan-portfólióját az iroda és a retail szektorban. 

2014-ben a CPI és a berlini kereskedelmi ingatlanpiacon vezető szerepet betöltő GSG csoportok összeolvasztásával CPI Property Group néven alapította jelenlegi vállalatcsoportját, és ezzel a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb ingatlan-fejlesztő platformját hozta létre.