A bérlők szeretnék megérteni, hogy miként kell közép-hosszútávon együtt élni a járvánnyal

A bérlők szeretnék megérteni, hogy miként kell közép-hosszútávon együtt élni a járvánnyal

Madler Attila, a CPI Hungary Asset Management Directora szerint az irodabérlők egyelőre rövidebb távon szeretnének tervezni, de ez nem akadályozza a fejlesztéseket. Új projektekről, az irodahasználati szokások átalakulásáról és a rugalmasság határairól beszélgettünk.

 

-    Hogyan formálta át a 2020-as, illetve a 2021-es terveiket a járvány?

-    2020-as év tervezésekor a még üres területek bérbeadása mellett a portfolió bővítését terveztük. A vírus megjelenését követően a fókuszt inkább az EBITDA és az ingatlan-érték megtartására kellett áthelyeznünk. Egy gyors alkalmazkodási folyamat következtében először a saját működési költségeinket csökkentettük, majd az épületek üzemeltetési kiadásait vettük nagyító alá. A kiskereskedelmet sújtó korlátozások miatt a bérlőknek testreszabottan adott ajánlatok során pedig a tulajdonosi érdekeket is szem előtt tartottuk, így a portfoliónk ingatlan értéke a 2019-es év végi állapottal gyakorlatilag  megegyező maradt.

-    Mi az, amit idén biztosan meg fognak valósítani?

-    Nagy valószínűséggel belekezdünk egy csarnokfejlesztésbe az Aiport City logisztikai parkunkban. Emellett be akarjuk fejezni a Mérleg utca 4-6 szám alatti két hotel felújítását, melynek keretében egy 4* és egy 3* superior szálloda születik reményeink szerint az év végéig. Emellett gőzerővel dolgozunk azon, hogy megfelelő előbérleti szerződéssel biztosíthassuk az Árpád híd pesti hídfőjénél a New Age irodaház fejlesztésének indulását.

-    A látványtervek alapján a New Age izgalmas projekt. Mikor startol el a fejlesztés?

-    Az épületre jogerős építési engedéllyel rendelkezünk. A fejlesztés megindításának feltétele a megfelelő mértékű előbérleti szerződés megkötése, mely reményeink szerint idén szintén sikerül. Ebben az esetben jövő év elején megindulhat a fejlesztés.

-    A legtöbb irodapiaccal foglalkozó cikkben kulcsszóként szerepel a rugalmasság. De valójában ez nem azt fedi el, hogy a bérlők nem mernek/akarnak, illetve tudnak tervezni?

-    Itt külön érdemes vizsgálni a szektorokat: A hotel és retail bérlők esetében mára nem a rövid távú tervezés, hanem sajnos sok esetben a napi túlélés a kérdés. Itt már lassan ott tartunk, hogy a bérlők eljutottak teljesítőképességük határáig, és a bérbeadó vagy alkalmazkodik a bérlő által vállalható feltételekhez, vagy elveszíti a bérlőt. Az irodabérlők egyelőre szeretnék megérteni, hogy milyen módon kell közép-hosszútávon együtt élni a járvánnyal, és ugyanezen időtávon hogyan fog változni a dolgozók irodahasználati szokása. Ez most van kialakulóban. Úgy látom, hogy az irodabérlők egyelőre rövidebb távon szeretnének tervezni, hogy ha már beállt az új munkarend, és területigény, akkor ismét közép és hosszútávon tudnak majd elköteleződni. A logisztikai piac bérlőit jellemzően nem érintette hátrányosan a vírushelyzet, sőt némely iparágban további területigény tapasztalható.

-    Tegyük fel, hogy a tömeges oltás sikeres lesz, és visszatérhetünk a munkahelyeinkre. Mi az, ami biztosan meg fog változni, és mi az ami olyan lesz, mint régen?

-    Bebizonyosodott, hogy megteremthetőek az otthoni munkavégzéshez szükséges IT feltételek, és az is látszik, hogy sok munkavállaló értékeli, ha rugalmasan tudja beosztani a munkaidejét az otthona és az irodája között. Ez az igény fenn fog maradni, és a vállalatok ki fogják alakítani az otthoni munkavégzés középtávú feltételeit. A munkahelyeken a lazább ültetés, a cellázottság erőteljesebb lesz, mint eddig. Az irodai környezetnek változatlanul megmarad a szocializációs, cégtudat megalapozó szerepe, ennek megfelelően az irodaterekben is megmaradnak a kollaborációs és relaxációs terek.

-    Legutóbb a Balance Hall átadásán találkoztunk. Hogy áll a bérbeadás?

-    Az épület bérbeadottsága 90% feletti, és a folyamatban lévő tárgyalások alapján március végéig elérjük a teljes bérbeadottságot.


 

Forrás: www.irodakereso.info/cikkek/interjuk/a-berlok-szeretnek-megerteni-hogy-mikent-kell-kozep-hosszutavon-egyutt-elni-a-jarvannyal