Gazdát cserélt két budapesti bevásárlóközpont

Gazdát cserélt két budapesti bevásárlóközpont

Mintegy 170 millió euró értékű ingatlan tranzakció valósult meg a hazai piacon azzal, hogy a CPI több jelentős kereskedelmi és iroda komplexummal bővíti hazai portfólióját. A teljes tranzakció során csaknem 265 ezer négyzetméter bérbe adható terület cserél gazdát, amelynek több, mint 40 százalékát - 113 ezer négyzetmétert - magyarországi ingatlanok adják.

Magyarországi, csehországi, lengyelországi és romániai bevásárlóközpontokból - összesen 11 kereskedelmi ingatlanból - álló portfólió megvásárlását valósította meg a CPI Property Group a CBRE Global Investors által kezelt alapokkal, amelyek magyarországi részei a budapesti Pólus és Campona bevásárlóközpont, egy Andrássy úti ingatlan, valamint egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi Interspar áruház.

A tranzakció következtében a CPI Magyarországon 202 ezer négyzetméterről 315 ezer négyzetméterre bővíti portfólióját, ami több mint 60 százalékos növekedést jelent, összértéke pedig eléri a közel 500 millió eurót.

"A mostani akvizíció segít megteremteni az egyensúlyt a cég portfólióján belül, az eddigi irodatúlsúlyt ellensúlyozza a kiskereskedelmi egységek arányának bővülése. A két szektor ingatlanjainak cégen belüli részaránya így nagyjából kiegyenlítődik, ami egészségesebb portfóliót eredményez." - mondta el megkeresésünkre Gereben Mátyás, a CPI Hungary Country Managere. A szakértő szerint a következő 24-36 hónapban a hozamok enyhe emelkedésére vagy legrosszabb esetben stagnálására számíthatunk a kereskedelmi ingatlanok piacán.

Az új épületeket a cég meglévő portfóliójába integrálják, aminek érdekében - hosszú távú ingatlan-befektetőként - több millió eurós beruházásokat terveznek a portfólió modernizálására. A tervezett beruházás 2018 év végéig megközelíti a 10 millió eurót.